‘De Parel van Noord-Holland’ (schreef de Telegraaf dit jaar) is met zo’n 2400 inwoners nog steeds een dorp. Maar ‘dorps’ is eigenlijk geen juiste omschrijving. Een groot percentage van de inwoners is economisch verbonden aan Amsterdam. Ze wonen in ‘Broek’ omdat het dorp, omringd door weilanden, water en weidsheid, het ideale antwoord is op hun drukke, werkzame leven. De bevolking is net zo kleurrijk als hun pastel getinte huizen: mensen met of zonder kinderen, met creatieve of vrije beroepen, kunstenaars, ondernemers en hooggeschoolde professionals. En dat op vijftien minuten van hartje Amsterdam.
Wonen wordt genieten
In het veenweidelandschap van Waterland – het gebied tussen Amsterdam, Zaandam en Hoorn en het Markermeer – kun je machtig mooi wandelen, fietsen en varen. Rond ‘Broek’ ligt een paradijs van weidse natuur. Een unieke omgeving van weilanden, dijken, waterlopen, rietkragen, stolpboerderijen en eeuwenoude Zuiderzeestadjes met jachthavens. Binnen een paar minuten van het dorp kom je droogmakerijen en natuurreservaten tegen, vol trilveen met meerkoeten, grutto’s, kieviten, ganzen, rietzangers en lammetjes.
Recreatiegebied Het Hemmeland in Monnickendam is een prachtig landschap, gratis toegankelijk voor iedereen die lekker wil genieten van water en groen.
Kanoën, zeilen, duiken, het kan allemaal in de nabije omgeving. Overal rond Broek in Waterland glijden fluisterbootjes en sloepen voorbij, die nu en dan aanleggen bij een theehuis aan het water. Voor golfers is er op tien minuten rijden ruim aanbod van mooie banen. ‘Broek’ zelf heeft een tennis- en fitnessclub, een manege en – sinds 1928 – de voetbalvereniging SV SDOB.
Bereikbaarheid
Broek in Waterland is een oase van water en monumenten op een half uur fietsen van wereldstad Amsterdam. Met de auto sta je in een kwartier in hartje centrum. De N247 sluit aan op de A10 en de IJtunnel. Via dezelfde N247 en A10 en verder de A7 is ook de rest van Noord-Holland makkelijk te bestrijken. Voor je het weet zit je in Monnickendam, Edam, Volendam, Marken, Purmerend of Hoorn.
Met de bus is misschien nog sneller. Er vertrekken er meerdere per uur, ook ’s nachts; ze rijden vanaf de N247 tot pal voor het Centraal Station. De eerste halte van de Noord/Zuidlijn is gelegen op fietsafstand (5 km). Die zorgt binnenkort voor een pijlsnelle verbinding met Amsterdam-Zuid.
Per (eigen) boot kan ook: het duurt iets langer maar je vaart vanuit ‘Broek’ zo de Prinsengracht op. Via de Zesstedenvaart en andere waterwegen ben je in een uurtje varen op het IJ, waar het Marker- en IJsselmeer voor je open liggen. De andere kant op vaar je via Monnickendam de Gouwzee op, dóór naar Volendam, Marken of Edam.